Kennismaking
Het eerste gesprek is om elkaar te leren kennen. De sessies daarna gaan we de verdieping in en kijken we naar onderliggende patronen. Met andere woorden, waarom reageer je zoals je reageert en wat ligt daaraan ten grondslag. De sessies daarop bestaan over het algemeen uit een combinatie van een gesprek en lichaamswerk.

Lichaamswerk
Alle emotionele ervaringen (zowel vreugdevolle als pijnlijke) liggen opgeslagen in de cellen, weefsels en spieren van je lichaam en kneedden het tot zijn huidige vorm. Vaak herhaalde ervaringen worden opgeslagen in de vorm van een lichaamspantser (ook wel ‘muurtje’ genoemd). Als volwassene voel je nog wel de fysieke ongemakken (bijv. pijnlijke schouders, gespannen nek, een krop in je keel, een kooi om je hart, stramme benen, koude voeten, moeheid, …) maar je bent je meestal niet meer bewust van de onderliggende oorzaken.

Effect van Lichaamswerk
Lichaamswerk brengt d.m.v. diverse oefeningen, die zich voornamelijk richten op ademhaling, beweging, massage en geluid, een proces van bewustwording en verwerking op gang. Je ervaart hierdoor lijfelijk dat spanningen in het lichaam corresponderen met spanningen in je emoties en in je gedachten. Al deze gebieden beïnvloeden elkaar onderling. Deze technieken en oefeningen bevorderen het contact met je lichaam en je emoties. Je leert spanningen geleidelijk los te laten. Door je emoties gewaar te worden, te accepteren en ze te uiten, kan je leren je er niet mee te identificeren (je bent meer dan je emoties, je gedrag en je gedachten). Het gaat hier niet om een proces van opnieuw onderdrukken van emoties, maar om je er bewust van te maken en ze vanuit een ander perspectief te zien. Dit schept ruimte voor verandering. Zo ontstaat opnieuw de mogelijkheid om vrije keuzes te maken. Je ervaart dat je karakter (“ik ben nu eenmaal zo”) niet vaststaat, maar dynamisch en veranderlijk is.

“Wat het ego het eind van de wereld noemt, heet voor het hart het begin”

Door jouw ‘muren’ heen
Door middel van een combinatie van muziek, reflecteren en lichaamswerk ga ik op hele korte termijn door heel veel lagen heen. Op deze manier heb ik geen last van de muren die je om jezelf heen gebouwd hebt. Ik hanteer deze methode al vanaf 2012 en verdiep me sinds 2008 in de werking van energie in ons lichaam in combinatie met de mind. Lichaamswerk lijkt voor een buitenstaander het meeste op een massage en zo mag je het voor het gemak ook zien. Wat ik doe is de triggerpoints (of pijnpunten) in je lichaam opzoeken, deze behandelen en ervoor zorgen dat jouw energie weer gaat stromen. Jouw levens- of Kundalini-energie breng ik op gang in je schouders, benen, voeten, hart, buik, enz. Alle chakra’s (energiepunten) worden weer met elkaar verbonden en jouw energie kan weer vrijuit stromen.

Resultaat van deze werkwijze

Gevolg is dat er veel bij je losgemaakt wordt. Cliënten ervaren vaak een gevoel van lichter zijn, beweeglijker, meer ontspannen. Toch heeft deze behandeling ook een keerzijde. Daar wil ik hier ook aandacht aan besteden.

In de basis gaat het bij ons om 3 dingen: gedachten, emoties en gedrag. Er ontstaat een gedachte, daar wordt een emotie aan gekoppeld en vervolgens is ons gedrag naar gelang de emotie. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als gevolg van alle stress die we in het dagelijks leven ervaren is er in ons lichaam een evenwicht ontstaan. Dat dit evenwicht betekent dat ons lijf vastzit, hebben we vaak niet eens door, zijn we ons niet bewust.

Door mijn reflectie in combinatie met lichaamswerk raakt het evenwicht zoek. Jouw mind kan in opstand komen en je kunt het gevoel krijgen de controle te verliezen. Wat ik met mijn behandelingen doe, is aan de mind voorbij gaan en deze aan het twijfelen brengen. Effect hiervan is dat jij het gevoel kunt krijgen geen controle meer te hebben. In de afgelopen 10 jaar dat ik me verdiep in de mind ben ik erachter gekomen dat onze mind (of ego) enorm slim is. Tegelijkertijd is dit onze valkuil. We gaan de mind geloven. Ontdekken hoe de mind werkt, vergt de nodige tijd en is complex. De weg van het hoofd naar het hart is lang en ingewikkeld omdat ons ego zeer hardnekkig is. Door mijn behandelingen kom je buiten je comfortzone. Daar heeft de mind een enorme hekel aan. Dat is niet wat het wil. Het zoekt naar schijnveiligheid en doet je geloven dat je gedachten waar zijn en je gaat er waarde aan hechten.

The Shift (van schrijver Wayne Dyer)
Rond je 40ste kom je aan in ‘de middag van je leven’ zoals schrijver Wayne Dyer dat noemt. Wat daarin belangrijk is, is dat ‘wat waar was is de ochtend, wordt een leugen in de middag’. Vaak ligt ons leven rond die leeftijd overhoop (midlifecrisis genoemd), je bent het spoor bijster en denk je: ‘is dit nou alles?’ Dat is heel normaal in deze fase van je leven.

Mocht je meer willen weten over de werking van de mind/ego dan bied ik je de kans om samen de film ‘The Shift’ van Wayne Dyer te bekijken. The Shift gaat over de transformatie van hoofd naar hart en de werking van onze mind. Mocht je buiten je comfortzone willen stappen en de confrontatie met jouw mind aan willen gaan, dan nodig ik je van harte uit deze film te komen bekijken. Daarbij geef ik tijdens de film uitleg en relateer de situaties aan je eigen leven.

Het is complex tot je doorziet hoe de mind werkt. Pas dan kun je uit je Levenspatronen stappen en de mind vanuit een ander perspectief gaan zien, er vrienden mee worden, erkennen en je gedachten niet meer serieus nemen.